Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva României şi a altor cinci state europene deoarece nu au implementat complet în legislaţiile naţionale Directiva serviciilor de plăţi, prin care se pregăteşte introducerea Sistemul Unic de Plăţi (SEPA). Astfel, autorităţile de la Bruxelles vor transmite scrisori de argumentaţie (reasoned opinion) celor şase ţări prin care se solicită implementarea completă a acestei Directive.
Ţările vizate sunt Cipru, Grecia, Spania, Polonia, România şi Suedia.
„În timp ce majoritatea statelor membre au implementat pe deplin aceasta directivă, şase state membre încă mai trebuie să pună în aplicare în parte sau în totalitate dispoziţiile sale. În trei state membre, este nevoie de legislaţie suplimentară sau secundară pentru punerea în aplicare a unor dispoziţii, în principal referitoare la cerinţele prudenţiale pentru instituţiile de plată (România), cerinţele de informare (Spania) sau cerinţele de combatere a spălării banilor (Cipru). În Grecia, Suedia şi Polonia, toate dispoziţiile directivei trebuie puse în aplicare”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
Termenul limită pentru implementarea Directivei serviciilor de plăţi a fost noiembrie 2009.
Obiectivul Directivei este acela de a garanta faptul că plăţile în interiorul Uniunii Europene – respectiv transfer credit, debitare directă şi plăţi prin carduri – vor fi la fel de facile, eficiente şi sigure ca şi plăţile naţionale de pe teritoriul statelor membre, creând astfel cadrul juridic pentru apariţia Sistemul Unic de Plăţi (Single Euro Payments Area – SEPA). Directiva va consolida drepturile şi protecţia tuturor utilizatorilor serviciilor de plăţi (consumatori, comercianţi cu amănuntul, societăţi comerciale mari şi mici, autorităţi publice).
Dacă în urma scrisorii de argumentaţie, legislaţia României nu va fi modificată astfel încât să corespundă Directivei europene, Comisia ar urma să înainteze cazul Curţii Europene de Justiţie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu